+ 420 734 428 555
Volejte po-pá 9:00-17:00
  • Zvýšený draslík v krvi: Jaké jsou příčiny a co s tím?

    Ať už se potýkáme se zvýšenou nebo sníženou úrovní draslíku v metabolismu, oba případy mohou vést ke kritickým dopadům na naše zdraví. Byť lidský organismus draslík potřebuje ke svému správnému fungování, přesto jeho přemíra škodí. Tento článek se věnuje hyperkalémii, což je nadměrné množství draslíku. Proč potřebujeme draslík? Draslík se podílí na mnoha chemických a…

    Autor: Jan Zámečník  |   Zvěřejněno: 22. 7. 2024  |  Aktualizováno: 22. 7. 2024  |

    Ať už se potýkáme se zvýšenou nebo sníženou úrovní draslíku v metabolismu, oba případy mohou vést ke kritickým dopadům na naše zdraví. Byť lidský organismus draslík potřebuje ke svému správnému fungování, přesto jeho přemíra škodí. Tento článek se věnuje hyperkalémii, což je nadměrné množství draslíku.

    kinga howard kqDEH7M2tGk unsplash

    Proč potřebujeme draslík?

    Draslík se podílí na mnoha chemických a biologických procesech – jeho optimální hladina zajišťuje stabilitu vnitřního prostředí organismu, správnou funkci nervového a svalového systému nebo udržení normálního krevního tlaku. Nejvíce draslíku najdeme v buňkách (okolo 98 %) a regulaci hladiny draslíku v krvi mají na svědomí ledviny.

    Mezi potraviny bohaté na draslík patří v prvé řadě banány (nezáleží na tom, jestli si dáte zelené nebo zralé, obě varianty obsahují hodně draslíku). Z dalších potravin lze zmínit sušené meruňky, fazole, špenát, hrozny, ořechy, brambory nebo maso (hovězí). Hodně draslíku se nachází též v tekutinách, proto byste měli do své životosprávy zařadit i konzumaci pomerančového džusu, kokosové vody, černého čaje nebo kávy. Kromě toho lze do těla dostávat draslík i ve formě doplňků stravy.

    nigel msipa nUKpvm9I0w unsplash

    Vysoký draslík v krvi (hyperkalémie)

    Pokud naše tělo přijme víc draslíku, než je schopno využít, může dojít k rozvoji tzv. hyperkalémie (odvozeno z latinského slova pro draslík – kalium). Příčinou rozvoje tohoto problému však může být i akutní selhání nebo chronické onemocnění ledvin, Addisonova choroba, užívání některých léků, dehydratace nebo cukrovka.

    Hyperkalémie nemusí na první pohled představovat ohrožení pro velkou spoustu lidí. Mezi hlavní projevy totiž patří bolest břicha, průjem, svalová slabost, nevolnost nebo zvracení a ne každý si tyto projevy hned spojí s hyperkalémií. Pokud nedojde k léčbě, může i mírná hyperkalémie vést k poškození srdce. Těžká hyperkalémie pak může znamenat změny srdečního rytmu, nebo dokonce infarkt. Závažným rizikem je též hrozba ochrnutí nebo poškození ledvin. Pokud máte podezření, měli byste se objednat na krevní testy.

    Jestli jsme vás předchozími odstavci vyděsili, tak v vězte, že hyperkalémie je poměrně vzácná, objevuje se u méně než 5 % lidí (nicméně v případě hospitalizovaných pacientů se může toto číslo vlivem podávaných léků vyšplhat k 10 %). Další výjimku představuje cca 50 % předčasně narozených dětí, u kterých se hyperkalémie může rozvinout.

    pexels cottonbro 5712686

    Jak snížit draslík v krvi?

    Normální hladina draslíku v krvi je z lékařského hlediska 3,5 – 5,5 mmol/l. Pokud je tato hodnota vyšší, jedná se o hyperkalémii a je potřeba přistoupit ke snížení těchto vysokých hodnot. Může tomu pomoci speciální dieta, o které si něco řekneme na následujících řádcích.

    Spousta ovoce i zeleniny je bohatá na draslík, a proto je třeba zvolit takovou úpravu, která množství draslíku snižuje – například naložení do cukru, vaření nebo máčení. Případně je dobré určité potraviny ze svého jídelníčku dočasně vynechat.

    Váš jídelníček by měl vypadat tak, že byste do něj měli zařadit jednu porci čerstvého ovoce a jednu porci syrové zeleniny. Druhá porce by měla být ve formě kompotu bez šťávy (v případě ovoce) a vařené podobě (u zeleniny). Pokud zeleninu vaříte, už pak nepoužívejte vyvařenou vodu. Podobné pravidlo platí u sterilovaného, konzervovaného nebo mraženého ovoce či zeleniny, kdy přebytečnou šťávu taktéž vylijte. Vyhněte se přípravě zeleniny v páře, na grilu nebo v troubě. Mezi ideální potraviny pro snížení draslíku patří ledový salát, salátové okurky, sterilovaný hrášek, čínské zelí, jablka, avokádo, hrušky, pomeranče nebo jahody.

    Z příloh lze použít oloupané brambory (nakrájené na malé kousky a namočené alespoň 2 hodiny, k vaření však použijte novou vodu), pečivo, těstoviny nebo rýži. Naproti tomu mléčné výrobky obsahují hodně draslíku, a tak byste měli dát přednost jejich zakysané podobě. Stejně tak byste se měli vyhnout luštěninám a ořechům.

    Zanechte první komentář

    Pečtěte si další články z našeho blogu:

    Poslední recenze našeho obchodu

    Powered byCusRev
    5,0
    Založeno na 111 recenzích
    1-5 z 5 recenzí
    1. A

      Vše proběhlo v pořádku

    2. DM

      Jsem spokojená příjemné čištění zubů

    3. JB

      V pořádku vše

    4. T

      Vše ok, rychlost dodání zboží na 1.

    5. MP

      Rychlost dodání

    Všechny recenze
    Obsah Vašeho košíku