Vitamín K
Vitamín K je jedním ze čtyř vitamínů rozpustných v tucích, který hraje klíčovou roli pro řadu životně důležitých funkcí v lidském těle. Nezastupitelný je zejména v procesu srážení krve. Díky této schopnosti má zásadní význam nejen pro osoby trpící častým krvácením z nosu, ale i pro ženy s intenzivním menstruačním krvácením či jedince, kteří se potýkají s rizikem vnitřních krvácení. Neméně důležitou vlastností je, že vitamín K podporuje absorpci vápníku, díky tomu má pozitivní vliv na vývoj a pevnost kostí.
Starlife VITAMIN K STAR 120 kapslí
7308586 KčVitamín K je klíčový pro proces mineralizace kostí a buněčného růstu. Jako člen skupiny vitamínů rozpustných v tucích podporuje krevní srážlivost a zdraví jater.
V jakých potravinách je Vitamín K?
Vitamín K se vyskytuje ve dvou hlavních formách – K1 (fyllochinon) a K2 (menachinon). Zatímco vitamín K1 je hojně zastoupen v rostlinné stravě, především v listové zelenině, vitamín K2 je častěji spojován s fermentovanými potravinami a některými živočišnými produkty. Lidské tělo má schopnost přeměňovat K1 na K2, což je důležité pro efektivní využití tohoto vitamínu.
Bohaté zdroje vitamínu K zahrnují:
- Listová zelenina: špenát, kapusta, a salát
- Kořenová zelenina: mrkev
- Křížovité zeleniny: brokolice, květák.
- Ovoce: Kiwi, avokádo, ostružiny
- Celozrnné obiloviny: oves, žito, pšenice a sója
- Luštěniny: fazole, hrách a čočka.
- Fermentované potraviny: kefír, kysané zelí, a některé druhy sýrů
- Živočišné produkty: masa, vajec a syrového másla
- Některé rostlinné oleje: sójový a olivový olej
V jakém ovoci je vitamín K?
Co se týče ovoce, tak Vitamín K je nejvíce obsažený v rebarboře, kiwi, borůvkách, avokádu, ostružinách. Dále je také obsažený v menším množství ve švestkách, malinách, broskvích a pomerančích.
V jaké zelenině je vitamín K?
Princip Zlaťáků - věrnostní program

Držíme nejprestižní certifikát pro e-shopy v České republice 💛

[tsz_heureka_shop_reviews limit=“3″]