+ 420 734 428 555
Volejte po-pá 9:00-17:00
  • Předčasná menstruace: Je důvod k obavám?

    Předčasná menstruace se týká pestré škály žen věkových skupin. U mladých dívek jde o očekávané první menstruační krvácení v jejich životě, v případě dospělých žen jde často o projev fyzického nebo psychického stavu.

    Autor: Jan Zámečník  |   Zvěřejněno: 29. 5. 2024  |  Aktualizováno: 3. 6. 2024  |

    Předčasná menstruace se týká pestré škály žen věkových skupin. U mladých dívek jde o očekávané první menstruační krvácení v jejich životě, v případě dospělých žen jde často o projev fyzického nebo psychického stavu. Ani v jednom případě by se neměla brát předčasná menstruace na lehkou váhu. V článku se dozvíte, jaké jsou možné příčiny brzké menstruace a jak ji případně řešit.

    Možné příčiny předčasné menstruace

    Důvody předčasné menstruace jsou různé, v prvé řadě záleží na pohlavní dospělosti žen. Mladé slečny by se měly s prvním krvácením setkat okolo 13. až 15. roku života, nicméně tento věk se stále snižuje, a tak některé dívky začínají menstruovat již v devíti letech. Tento negativní trend často souvisí s vyšší tělesnou hmotnosti, neboť takové holky mají vyšší hladinu estrogenu oproti dívkám s normální váhou. Takto brzká menstruace však může značit zdravotní komplikace.

    Dospělé ženy se také mohou s brzkou menstruací v rámci jejich cyklu potkat. Pokud k tomu dochází výjimečně, nejedná se zřejmě o vážný problém. Pozor byste si měli dát tehdy, jestliže se krvácení mimo periodu opakuje. Jestliže je váš cyklus pravidelně kratší než 21 dní, měla byste vyhledat lékaře.

    pexels sora shimazaki 5938358

    Možných příčin v tomto menstruačním cyklu může být několik. Často se jedná o projev nějakého zdravotního problému – např. syndromu polycystických ovarií, endometriózy, nemoci štítné žlázy nebo diabetes. Také může jít o projev perimenopauzy (tj. přechod do menopauzy), důsledek nadměrného cvičení, stresu, radikálních změnách hmotnosti nebo velkých změn v každodenním životě.

    Důvody krvácení mimo pravidelný cyklus mohou být i jiné. O těch se pobavíme na následujících řádcích. V případě přetrvávajících obtíží doporučujeme navštívit lékaře. Tento článek má pouze informativní charakter a nenahrazuje vyšetření odbornými lékařskými pracovníky. Jestliže budete krvácet mimo periodu pravidelněji, může se jednat o skrytý zdravotní problém, který vyžaduje léčbu.

    Přečíst si můžete také náš článek o menstruačním cyklu a hnědé menstruaci.

    Předčasná menstruace při antikoncepci

    Hormonální antikoncepce ovlivňuje ovulaci při menstruačním cyklu, což se pak může projevit i na pravidelnosti menstruace. K výkyvům odchází zejména tehdy, když antikoncepci teprve začínáte brát nebo pokud prožíváte změny ve vašem životě (např. stres, větší změna hmotnosti nebo změna životního stylu). V takovém případě se můžete setkat s nepravidelným krvácením, které by se mělo po čase vrátit do normálu.

    Předčasná menstruace po Postinoru

    Pokud vám s partnerem během pohlavního styku selže antikoncepce, existují tzv. pilulky po, které sníží riziko nechtěného otěhotnění. Nicméně i tak má tato nouzová antikoncepce vliv na váš menstruační cyklus, neboť dojde k narušení běžného procesu ovulace, který se může projevit špiněním nebo mírným krvácením. Vzhledem k tomu, že se jedná o jednorázovou záležitost, by takové krvácení nebo špinění mělo trvat jen chvíli a poté ustat.

    pexels cliff booth 6590831

    Předčasná menstruace jako příznak těhotenství

    Ačkoliv mezi ženami panuje přesvědčení, že pokud se v očekávaném termínu nedostaví menstruace, značí to těhotenství, pak i nepravidelná menstruace může znamenat jiný stav. Je však třeba zmínit, že se nejedná o menstruaci jako takovou, neboť žena už těhotná je, dalo by se spíš hovořit o falešném menstruačním cyklu. Příčiny nepravidelné menstruace v tomto případě nejsou doposud známy, nicméně jedná se o vzácný je, který postihuje pouze minimum těhotných žen.

    Bylinné vložky na předčasnou i opožděnou menstruaci

    Pokud se u vás objeví krvácení mimo periodu, jsou nejlepší variantou bylinné vložky TianDe, které vám zajistí pocit pohodlí, ať už vás během dne čeká cokoliv – náročné úkoly nebo odpočinek. Bylinkové vložky TianDe se navíc mohou pyšnit takovými kvalitami jako je nefritová svěžest, výtažky z éterických olejů, perfektní savostí nebo schopností přizpůsobit se tvaru vašeho těla. Jestliže se u vás objeví předčasná menstruace, pak TianDe bylinné vložky vás vůbec nebudou omezovat a naopak způsobí, že na tyto chvíle nekomfortu úplně zapomenete.

    Zanechte první komentář

    Pečtěte si další články z našeho blogu:

    Poslední recenze našeho obchodu

    Powered byCusRev
    5,0
    Založeno na 115 recenzích
    1-10 z 115 recenzí
    1. EV

      Rychlost

    2. A

      Toto magnesium mi pomohlo s uvolněním svalů a bolestí v křížové oblast zad.

    3. IV

      Top

    4. M

      diky za službu a dárek od vás byl milý… díky !!

    5. A

      Vše proběhlo v pořádku

    6. DM

      Jsem spokojená příjemné čištění zubů

    7. JB

      V pořádku vše

    8. T

      Vše ok, rychlost dodání zboží na 1.

    9. MP

      Rychlost dodání

    10. L

      Bleskové dodání, děkuji.

    1 2 12 »
    Všechny recenze
    Obsah Vašeho košíku