+ 420 734 428 555
Volejte po-pá 9:00-17:00
  • Thiamin: Účinky a proč je vitamín B1 nepostradatelný?

    Trio B vitamínů – thiamin (B1), pyridoxin (B6) a kobalamin (B12) – hraje v našem těle nenahraditelnou roli. Dodávají nám energii, posilují nervy a chrání srdce. Kde je najdeme, na co jsou důležité a jak se projevuje jejich nedostatek? To vše se dočtete v tomto článku.Co je to thiamin aneb vitamin B1? Vitamín B1, známý také…

    Autor: Jan Zámečník  |   Zvěřejněno: 16. 6. 2024  |  Aktualizováno: 22. 7. 2024  |

    Trio B vitamínů – thiamin (B1), pyridoxin (B6) a kobalamin (B12) – hraje v našem těle nenahraditelnou roli. Dodávají nám energii, posilují nervy a chrání srdce. Kde je najdeme, na co jsou důležité a jak se projevuje jejich nedostatek? To vše se dočtete v tomto článku.

    Co je to thiamin aneb vitamin B1?

    Vitamín B1, známý také jako thiamin, hraje v našem těle nenahraditelnou roli. Působí tak trochu jako dirigent v buněčném orchestru, ovlivňuje totiž energetickou přeměnu, která nás udržuje v pohybu a zajišťuje zdravé fungování nervového systému a srdce.

    Nedostatek vitamínu B1 je sice v našich zeměpisných šířkách vzácný, ale může postihnout osoby s obtížemi vstřebávat živiny, chudokrevností, onemocněními nervů, hladověním, nebo při léčbě chronickou hemodialýzou. Signály nedostatku jsou nepříjemné: slabost, brnění a znecitlivění končetin, zhoršený zdravotní stav. V extrémních případech může dojít k srdečním poruchám, ztrátě citlivosti, problémům s chůzí, zánětům nervů, psychickým obtížím a otokům.

    Zvýšenou potřebu vitamínu B1 mají také ženy užívající hormonální antikoncepci, lidé vystavení stresu a s velkým fyzickým zatížením, děti, těhotné a kojící ženy, lidé s nedostatečnou výživou, ti, kteří konzumují nadměrné množství alkoholu, a starší senioři.

    Naštěstí je vitamin B1 thiamin rozpustný ve vodě – to znamená, že jeho přebytek tělo vyloučí močí a velmi těžko se s ním předávkujete, takže ho můžete v klidu doplňovat v tabletkách a nemusíte se bát, že ho budete mít příliš.

    Coconut oil and pieces 696355 3

    Zdroj vitamínu B1

    Dostatek vitamínu B1 získáváme primárně z pestré stravy. Bohatým zdrojem jsou celozrnné obiloviny jako ovesné vločky a hnědá rýže, ořechy a semínka, zelenina s vysokým obsahem vitaminů jako květák a chřest, a některé luštěniny, například hrách nebo fazole mungo. Zahrnout bychom měli také maso, vnitřnosti (především játra), a mléčné výrobky.

    Pro zajištění dostatku thiaminu je vhodné zařadit do stravy tyto potraviny:

    • celozrnné obiloviny jako ovesné vločky, otruby a hnědá rýže,
    • ořechy a semínka,
    • květák,
    • chřest,
    • brambory,
    • luštěniny,
    • kvasnice,
    • maso,
    • vnitřnosti, zejména játra,
    • mléčné výrobky.

    Thiamin může být zničen tepelnou úpravou nebo dlouhým skladováním potravin. Proto je doporučeno konzumovat potraviny čerstvé a minimalizovat jejich zpracování, aby se zachovalo co nejvíce vitamínu B1.

    Pro dostatečný příjem vitamínu B1 můžeme šáhnout po kvalitních doplňcích stravy a získat tak jednoduše thiamin každý den.

    Balanced diet concept 1565851

    Thiamin účinky (vitamín B1)

    Vitamín B1 (thiamin) podporuje růst a vývoj buněk, zajišťuje hladký chod nervové soustavy a srdce, přispívá k normální psychické činnosti a posiluje imunitní systém. Díky němu můžeme lépe soustředit pozornost, pamatovat si informace a regulovat hladinu cukru v krvi. Navíc nám dodává energii, bojuje s únavou a pomáhá organismu vypořádat se stresem a udržet si psychickou pohodu. Ve zvýšeném množství se podává při otravách arsenem, nikotinem a olovem.

    Skupiny s vyšší potřebou vitamínu B1

    Některé skupiny lidí mohou mít zvýšené potřeby thiaminu kvůli specifickým životním okolnostem nebo zdravotním stavům:

    • Ženy, které užívají hormonální antikoncepci,
    • Osoby, které jsou vystaveny vysokému stresu nebo podávají velký fyzický výkon,
    • Děti, které jsou ve fázi růstu,
    • Kojící a těhotné ženy, u kterých je potřeba thiaminu zvýšená pro podporu vývoje dítěte,
    • Lidé s nedostatečnou výživou,
    • Osoby, které nadměrně konzumují alkohol,
    • Starší dospělí, kteří mohou mít sníženou schopnost absorpce vitamínu z potravy.

    Pro tyto skupiny je důležité zvážit zvýšený příjem vitamínu B1, ať už prostřednictvím stravy, nebo doplňků, aby podpořily své zdraví a správnou funkci organismu.

    Nedostatek vitamínu B1 (thiaminu)

    Nedostatek vitamínu B1 může vést k řadě zdravotních problémů, neboť tento vitamín hraje klíčovou roli v metabolických procesech těla, zejména v energetickém metabolismu a funkci nervového systému. Thiamin je nezbytný pro správnou funkci srdce, svalů a nervového systému, a také podporuje správnou funkci trávicího systému.

    Příznaky nedostatku vitamínu B1:

    Obecná slabost a únava: Nedostatek thiaminu může způsobit pocit únavy a slabosti, protože tělo není schopné efektivně využívat energii z potravy.

    Svalové křeče a bolesti: Nedostatek tohoto vitamínu může vést k svalovým křečím a bolestem, zejména v nohách.

    Onemocnění způsobená nedostatkem vitamínu B1:

    Beriberi: Jednou z hlavních chorob způsobených nedostatkem thiaminu je beriberi: postihuje nervový systém, způsobuje bolesti, poruchy citlivosti, slabost a ochrnutí končetin. Ovlivňuje kardiovaskulární systém a může způsobit srdeční selhání.

    Wernickeho encefalopatie: Tento stav je akutní neurologickou poruchou způsobenou nedostatkem thiaminu, často spojenou s chronickým alkoholismem. Projevuje se dezorientací, poruchami koordinace a problémy s viděním.

    Korsakovova psychoza: Dlouhodobé komplikace Wernickeho encefalopatie, která se může vyvinout v Korsakovovu psychózu charakterizovanou vážnými poruchami paměti.

    pexels julianesanchezfotografia 25636770

    Onemocnění beri beri

    Beri beri je vážné onemocnění způsobené nedostatkem vitamínu B1 (thiaminu) v těle. Existují dvě hlavní formy beri beri: vlhké (kardiovaskulární) a suché (neurologická). Vlhké beri beri ovlivňuje kardiovaskulární systém, což vede k rozšíření cév, nesprávné funkci srdce a akumulaci tekutin v tělních tkáních, což může vést k edému. Suché beri beri postihuje nervový systém a vede k poškození nervů, což má za následek svalovou slabost a bolesti, ztrátu reflexů a těžkou poruchu pohybu a koordinace.

    V obou případech může nedostatečná léčba vést k vážným komplikacím nebo dokonce smrti. Beri beri je nejčastěji vidět v oblastech, kde je strava velmi jednostranná a chudá na thiamin, jako jsou regiony, kde je základní potravinou bílá rýže nebo vysoce zpracované obiloviny, které postrádají tento zásadní vitamín. Léčba zahrnuje doplnění thiaminu, buď orálně nebo injekčně, v závislosti na závažnosti a příznacích onemocnění.

    Zanechte první komentář

    Pečtěte si další články z našeho blogu:

    Poslední recenze našeho obchodu

    Powered byCusRev
    5,0
    Založeno na 115 recenzích
    1-10 z 115 recenzí
    1. EV

      Rychlost

    2. A

      Toto magnesium mi pomohlo s uvolněním svalů a bolestí v křížové oblast zad.

    3. IV

      Top

    4. M

      diky za službu a dárek od vás byl milý… díky !!

    5. A

      Vše proběhlo v pořádku

    6. DM

      Jsem spokojená příjemné čištění zubů

    7. JB

      V pořádku vše

    8. T

      Vše ok, rychlost dodání zboží na 1.

    9. MP

      Rychlost dodání

    10. L

      Bleskové dodání, děkuji.

    1 2 12 »
    Všechny recenze
    Obsah Vašeho košíku