+ 420 734 428 555
Volejte po-pá 9:00-17:00
  • Co je Terapie tmou? ponořte se do tmy a poznejte sebe sama

    V dnešním světě plném světel a stimulů si jen málokdo uvědomuje, jak moc ovlivňuje naše zdraví, psychiku a celkové vnímání světa nedostatek tmy. Pobyt ve tmě, blahodárná starodávná praxe, otevírá dveře k hluboké introspekci, regeneraci a propojení s naším vnitřním “já”.

    Autor: Jan Zámečník  |   Zvěřejněno: 1. 5. 2024  |  Aktualizováno: 3. 6. 2024  |

    Dnes už se s absolutní tmou potkáte jen velmi zřídka. Dříve to ale byla celkem běžná součást života – světelný smog neexistoval, žádné veřejné osvětlení, doma světlo jen od svíček. Chybí nám jako lidem tma, na kterou jsme po generace byli tolik zvyklí?

    Co je to pobyt ve tmě?

    Terapie tmou je forma smyslové deprivace, kdy se na určitou dobu ponoříte do naprosté tmy a úplně tak ztratíte vjem zraku. Pobyt probíhá ve speciálně upravených chatách či chalupách s vybavením pro základní potřeby – postel, toaleta, sprcha apod.

    Tato praxe má kořeny v dávných východních naukách, kde mniši trávili čas v izolaci a tmě v jeskyních, aby dosáhli vyšších stavů vědomí. Dnes se terapie tmou využívá hlavně k hluboké introspekci, zbavení se stresu a úzkosti a posílení psychické odolnosti. Doporučená délka pobytu pro plnohodnotný zážitek se pohybuje mezi 7–14 dny, v České republice jsou nejběžnější 7denní pobyty.

    pokoj terapie tmou

    Zdroj: terapie-tmou.eu

    Jak funguje pobyt ve tmě?

    Cílem terapie tmou je “vypnout” zrak. Tím běžně získáváme celých 70 % vnějších podnětů. To znamená, že mozek má najednou jen něco málo přes čtvrtinu práce, co obvykle, a spousta jeho kapacity se nabízí pro přemýšlení a zkoumání vlastní mysli. Pobyt ve tmě má navíc také prokazatelně blahodárné účinky na kardiovaskulární, imunitní a endokrinní systém. Podle PhDr. Urbiše se v tmě tvoří melatonin, který zpomaluje stárnutí. Dalším benefitem je i vyšší šance zažít lucidní snění a astrální cestování.

    Prožitky během pobytu jsou individuální, ale většina lidí se shoduje na pocitech vděčnosti, větší vnímavosti, citlivosti a prohloubení intuice. Skoro každý si během pobytu na začátku projde krizí a prožije, co nikdy předtím. Kúra tmou učí přijímat odmítané a zjistit, že tma není černá, čas je relativní a ve tmě na vás nic nečeká, žádné příšery ani strašidla. První úsvit po terapii pak lidé vnímají jako kouzelný zážitek, který si pamatují na celý život.

    terapie tmou kozlovice 2000x1200 1

    Zdroj: pobytvetme.com

    Jak se připravit na pobyt ve tmě?

    Na pobyt ve tmě je potřeba se připravit. Nejde se jen tak sebrat a skočit do toho bez rozmyslu. Co všechno byste měli zvážit?

    Pobyt ve tmě je tu hlavně pro váš klid a ničím nerušený odpočinek. Proto je důležité, abyste se před odjezdem zbavili všech starostí a povinností a vyčlenili si opravdu volný čas. Zařiďte si, aby vás po dobu pobytu nebylo možné nijak kontaktovat – nutné případy přesměrujte na někoho, kdo vás během pobytu zastoupí. Na telefonu a e-mailu si nastavte vzkaz o vaší nepřítomnosti. Hlavně si zařiďte vše, co vás stresuje, ať na to v průběhu pobytu nemusíte myslet a celý si ho nezkazíte.

    Není na škodu prozkoumat před pobytem meditaci a něco málo si vyzkoušet. V průběhu pobytu by se vám takové znalosti mohly hodit.

    Vždy si zkontrolujte vybavení chaty, abyste měli sbalené vše potřebné a nic vám nekazilo dojem z pobytu. Chcete mít naprosté pohodlí, abyste se mohli plně soustředit na meditaci a rozjímání. Dobrý nápad je vzít si třeba modelínu nebo hudební nástroje, kdybyste v průběhu pobytu cítili potřebu kreativně se vyjádřit.

    Woman in water praying or meditating 403189
    Woman in sea water at sunset alone. She praying or meditating

    Jak probíhá pobyt ve tmě?

    Před zahájením pobytu proběhne s klientem vstupní rozhovor a seznámení s průběhem a vybavením objektu. Klient si prohlédne celý domek a pobyt ve tmě si zahájí sám zhasnutím lampičky a vypnutím jističe.

    Klient se pak ocitne v naprosté tmě a všechny činnosti (jídlo, hygiena) probíhají potmě. Opatrovník přichází jednou denně v nepravidelný čas, jinak je klient bez návštěv a komunikace s vnějším světem. V případě nutnosti (krize, strach) si klient může rozsvítit svítilnu, odemknout dveře a pobyt ukončit. Klient není nijak omezován v pohybu a může se kdykoli zamknout. V průběhu pobytu je zakázáno kouření, alkohol, drogy a používání elektroniky.

    První tři dny pobytu ve tmě, tichu a samotě bývají náročné a vyžadují osobní disciplínu. Zanedlouho se však klient adaptuje a začne vnímat benefity této terapie.

    Benefity pobytu ve tmě:

    Pobyt ve tmě má mnoho prospěšných účinků na naše zdraví, psychiku a celkovou pohodu. Mezi hlavní benefity patří:

    • Prevence chronických onemocnění: Pobyt ve tmě pomáhá předcházet onkologickým onemocněním, poruchám metabolismu (obezita, diabetes mellitus) a kardiovaskulárním chorobám.
    • Snížení stresu a únavy: Zpomaluje životní tempo a efektivně bojuje proti syndromu vyhoření.
    • Zvýšení kreativity a vnímání: Pobyt ve tmě rozvíjí citlivost smyslů, kreativitu a obrazotvornost, regeneruje psychiku a umožňuje nácvik zátěžových situací.
    Full moon 1013849

    Proč absolvovat dlouhodobý pobyt ve tmě?

    Každý má jiné motivace pobyt vyzkoušet. Někdo chce meditovat, někdo posouvat své limity, jiný zase optimalizovat své zdraví a svou mysl. Základním cílem je většinou hlubší zkoumání sebe sama a hledání smyslu života. Co pobyt ve tmě umožňuje?

    • Odpočinek a detoxikaci mysli: Ve tmě se zastavíte a odpočinete si od rušného světa, čímž si utřídíte myšlenky a vytvoříte si plán pro další cestu životem.
    • Nové vjemy a prožitky: V tichu a samotě se otevírá prostor pro nové a nepoznané vjemy a prožitky, jelikož mozek není zahlcen zrakovými a sluchovými stimuly.
    • Sebepoznání: Pobyt ve tmě umožňuje hlubší sebepoznání a zbavení se omezujících vzorců chování.
    • Zvýšení vnímání a koncentrace: Během pobytu ve tmě se zbystřují smysly a zlepšuje se koncentrace.

    Zanechte první komentář

    Pečtěte si další články z našeho blogu:

    Poslední recenze našeho obchodu

    Powered byCusRev
    5,0
    Založeno na 115 recenzích
    1-10 z 115 recenzí
    1. EV

      Rychlost

    2. A

      Toto magnesium mi pomohlo s uvolněním svalů a bolestí v křížové oblast zad.

    3. IV

      Top

    4. M

      diky za službu a dárek od vás byl milý… díky !!

    5. A

      Vše proběhlo v pořádku

    6. DM

      Jsem spokojená příjemné čištění zubů

    7. JB

      V pořádku vše

    8. T

      Vše ok, rychlost dodání zboží na 1.

    9. MP

      Rychlost dodání

    10. L

      Bleskové dodání, děkuji.

    1 2 12 »
    Všechny recenze
    Obsah Vašeho košíku